27 Aralık 2017 Çarşamba

Sürpriz olmazsa sandıktan Anastasiadis çıkacak
Güney Kıbrıs’taki Başkanlık seçimleri ile ilgili propagandaçalışmaları son sürat devam ediyor. DISI adayı ve şu anki Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bugüne kadar yapılan tüm kamuoyu araştırmalarında birinci olarak çıkıyor. Son dönemlerde DIKO’nun lideri ve partinin başkanlık adayı Nikolas Papadopulos’un oylarında gerileme dikkat çekerken,AKEL’in desteklediği bağımsız aday Stavros Malas atağa geçerek, oylarını arttırmayı sürdürüyor. Güney’deki genel kanı, Anastasiadis ikinci tura kiminle isterse kalsın, sandıktan bir numara olarak çıkacak.
DIKO adayı Nikolas Papadopulos’un seçilmesi halinde,Kıbrıs sorununun çözümü konusunda katı bir tutum izlemesibekleniyor. Zaten DIKO, federal çözümü benimsememiş, Kıbrıslı Türkleri “azınlık” olarak nitelendiren bir parti. Papadopulos’un sim propagandasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan “işgal lideri” olarak sözetmesiKıbrıs sorunuyla ilgili çözüm vizyonunun ne olduğunu da gösteriyor.Papadopulos’un iki toplumlu temaslara ne kadar değer vereceği ise tartışma kaldırır. Kısacası, Papadopulos’unsandıktan birinci çıkma, Kıbrıs sorununa çözüm bulma sürecini unutmak anlamını taşıyor.
AKEL’in desteklediği bağımsız aday Malas’ın son dönemlerde kamuoyu araştırmalarında puanını artırması, Papadopulosla başa baş bir yarış götüreceğinin sinyalini veriyor. Malas’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili çözüm hedefinin “iki kesimli, iki toplumlu, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kimlik” diye tanımladığı federasyon olduğu biliniyor. Malas, birinci turda Papadopulos’u eleyipAnastasidisle ikinci tura kalma fırsatı yakalasa da seçilme ihtimali zayıf. 
Malas, seçim propagandasında eğitme ayrı bir önem veriyor.Malas’ın, çocukların yüksek düzeyde söz hakkına sahip olabilmeleri için “Çocuk Konseyi”nin kurulması önerisi var. Malas, eğitimle ilgili olarak iki toplumun yeniden yakınlaşması tezlerini şu şekilde sıralıyor: 
a) Eğitim programları çerçevesinde, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak yaşam kültürünün geliştirilmesi, çok kültürlülüğün, işbirliğinin ve karşılıklı anlayışın öne çıkarılması
b) İki toplumun eğitimcilerinin ve öğrencilerinin iletişimi ve işbirliğiyle ilgili programların yaşama geçirilmesi
c) İki toplumun öğrencileri ve gençleri arasında ortak spor ve kültür faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi.
Malas, 9 Ocak’ta da iki toplumdan eğitimcilerle birarayagelmeye hazırlanıyor. Stavros Malasvizyonununmilliyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı mücadele eden ve insanı merkez alan çok kültürlü bir eğitimin yaratılması olduğunu da vurguluyorBu çerçevede, kayıplar konusu gibi iki toplumu ilgilendiren Kıbrıs’ın yakın tarihinin hassas konularının okullarda özgürce tartışılmanıngerçekleştirilebileceğine inanıyor. Malas’ın başkan seçilmesihalinde sözkonusu önerilerinindüşüncelerinin hayat bulması için öncelikle güçlü bir siyasi irade gerekiyor. Başkanlık koltuğuna oturan bir kişinin, bu konularda gerekli iradeyigösterip göstermeyeceği pek net değil.
Başkanlık seçiminde ikinci tura Anastasiadis ve Papadopulos’un kalması durumunda, AKEL seçmenlerinin oylarının kime kayacağı tartışılıyor. Pek çok AKEL seçmenin böyle bir durumda, Papadopulos’a oy vermeyi düşündüğü konuşuluyor. Ancak Kıbrıs sorununun çözümünü düşünen bazı seçmenler, Anastasiadis’e son bir şans daha vermek isteyebilir. 
Hale hazırda Rum Yönetimi Başkanlığını yürüten Anastasiadise bakacak olursak, büyük bir sürpriz olmaması halinde, ikinci kez başkanlık koltuğuna oturacak. Kıbrıs müzakere sürecinde Mont Pelerin ve Crans Monta’da yaptığı hatalardan ne kadar ders çıkardığı, bahar aylarında yeniden başlayacak girişimle ortaya çıkacak. 
Anastasiadis’in bu kez baskılara daha rahat göğüs gerebileceği ve daha mantıklı kararlar alabileceği düşünülüyor. Buna gerekçe olarak da Anastasiadis’in son kez başkan seçilmesi ve tarihe “bu işi bitiren” kişi olarak geçmek istemesi gösteriliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder