28 Aralık 2011 Çarşamba

"TÜRK TARAFININ HAKLARI KORUNMUŞ OLUR"

12 ŞUBAT 2004
KIBRIS GAZETESİ
Cumhurbaşkanı Denktaş, KIBRIS'a New York görüşmelerini değerlendirdi...

"Planda istediğimiz tadilatı yapabilirsek Türk tarafının hakları korunmuş olur "
Emine Davut YİTMEN- NEW YORK
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, New York'a Annan Planı'nı tadil etmeye gittiklerini, istedikleri tadilatı yapabilirlerse Türk tarafının haklarının korunmuş olabileceğini söyledi.
New York'ta bulunan KIBRIS muhabiri Emine Davut Yitmen'in dün kendisiyle kısa bir söyleşi yaptığı Cumhurbaşkanı Denktaş, önceki günkü üçlü zirvede her iki tarafın da boş yerleri genel sekreterin doldurması yöntemine karşı çıktığını söyledi.
"Biz başkalarının bir halkın kaderiyle ilgili böylesine hayati bir karar veremeyeceği noktasında durduk" diyen Denktaş, genel sekreterin kendilerinden alternatif getirmelerini istediğini, bunların çalışmalarını yaptıklarını, Rumların da herhalde aynı çalışma içerisinde bulunduklarını belirtti.
Takvim konusunda da hem Türk, hem de Rum tarafının çekincelerinin de önceki günkü üçlü zirvede konuşulduğunu doğrulayan Denktaş şöyle konuştu:
"Planı tadil etme çabasındayız"
"Biz buraya, olduğu şekliyle kabul edilmeyeceğini devamlı suretle söylediğimiz, ama dünyanın ve genel sekreterin geri çekemeyeceği bir belgeyi 'Tadil edebilme hakkımız' var dedikleri için tadil etmeye ve kabul edilebilir hale getirmeye geldik... Şu anda tadil çabası içerisindeyiz. İstediğimiz tadilatı yapılabilirsek Türk tarafının hakları korunmuş olabilecek. Tadilatı yapmazsak, o zaman kendi aramızda ve Türkiye ile değerlendirme yapacağız."
"Çözüm için, çözüme yardımcı olmaya geldik"
Cumhurbaşkanı Denktaş, "Bugünkü (dünkü) toplantıdan ne bekliyorsunuz?" sorunsunu ise Cumhurbaşkanı "Biz buraya çözüm için, çözüme yardımcı olmaya geldik. Eğer başarılı olursak bugün temaslar Lefkoşa'ya havale olacak ve orada sürdürülecek" diye yanıtladı.
Müzakereler için yer konusunun kesin olup olmadığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Denktaş, yer konusunun genel sekreterin kolaylığı için gündeme geldiğini, bu konuda "Yakında olmak istiyorum, gerektikçe katılmam lazım" dediğini belirtti.
Bir başka soruya karşılık BM genel sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto'dan pek hoşlanmadığını, De Soto'nun da kendisinden hoşlanmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Denktaş, "O beni, ben de onu ekarte etmeye çalışmıştım. Ancak ikimiz de başaramadık ve el sıkışarak devam etmeye başladık" dedi.
Talat: Umarım Rum tarafında bir esneme olur
Başbakanı Mehmet Ali Talat'la da KIBRIS'ın son gelişmelere ilişkin sorularını yanıtlarken bugünkü (dünkü) görüşme için çok hazırlıkları olduğunu belirterek, "Üzerinde konuşacağımız ve tartışacağımız şeyler var. Tüm bunları belirledik. Umarım ki, Rum tarafında da bir esneme olur ve bu işi çözümleriz" dedi.
Talat, müzakerelerin başlamasına yakın mıyız sorunsuna ise "Bence uzak değiliz. Görüşmelere belki de yakınız" yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın dünkü basın toplantısında görüşmenin olumlu geçtiği yönündeki açıklamasını da yorumlayan Talat, "Belki biz çok daha olumsuz bekliyorduk. Onun için olumlu gördük. Ama olumsuz değildi" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder