28 Aralık 2011 Çarşamba

"ABD PAKETİ UYGULAMADA"

29 MAYIS 2004
KIBRIS GAZETESİ
"ADIM ADIM BİR YAKLAŞIM İZLEYECEĞİZ"... Kıbrıs Büyükelçisi Michael Klosson, KIBRIS'a yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verilmesini hedefleyen 'Amerikan Paketi'nin, herhangi bir zaman diliminde açıklanacak bir paket olmadığını, izolasyonu yaratan engellemelerin belirlenip, bunların kaldırılmasında adım adım bir yaklaşım belirleneceğini kaydetti
"BAZI UYGULAMALAR, PAKETİN PARÇALARIDIR"...Başbakan Talat'a Başbakanlık'ta yapmış olduğu ziyaretin ve vize düzenlemesindeki değişikliğin, paketin parçaları olduğunu kabul eden Klosson, bunun çatısını Kıbrıslı Türklerin çözüme, uzlaşmaya ve birleşmeye 'evet' demesinin teşkil ettiğini belitti. Klosson, bir sonraki adımı konusunda yorum yapmak istemedi
"ABD, KIBRISLI TÜRKLER İÇİN BÜYÜK BİR PAZAR OLACAK... Kısa zamanda ABD'nin, Kıbrıslı Türk işadamları için ihracatta büyük bir pazar haline gelebileceğini vurgulayan Klosson, Kıbrıslı Türk ve Amerikan işadamlarının ticaret yapabilmesi için bu yoldaki engellerin kaldırılması yanında, ticaret imkanın da bulunması gerektiğini söyledi
 Emine DAVUT YİTMEN
ABD'nin Kıbrıs Büyükelçisi Michael Klosson, Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verilmesini hedefleyen 'Amerikan Paketi'nin, herhangi bir zaman diliminde açıklanacak bir paket olmadığını, izolasyonu yaratan engellemelerin belirlenip, bunların kaldırılmasında adım adım bir yaklaşım belirleneceğini kaydetti.
KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat'a Başbakanlık'ta yapmış olduğu ziyaretin ve vize düzenlemesindeki değişikliğin, paketin parçaları olduğunu kabul eden Klosson, bunun çatısını Kıbrıslı Türklerin çözüme, uzlaşmaya ve birleşmeye 'evet' demesinin teşkil ettiğini belirtti.
Amerikan hükümetinin bir sonraki adımı hakkında yorum yapmak istemeyen büyükelçi, bu konudaki kararın henüz açıklanmadığını ifade etti.
Klosson, AB ile aynı yönde ilerlediklerine işaret ederek, ekonomide esas yararın, AB'nin atacağı adımlardan alınacağını kaydetti.
Kısa zamanda ABD'nin, Kıbrıslı Türk işadamları için ihracatta büyük bir pazar haline gelebileceğini vurgulayan Klosson, Kıbrıslı Türk ve Amerikan işadamlarının ticaret yapabilmesi için bu yoldaki engellerin kaldırılması yanında, ticaret imkanın da bulunması gerektiğini söyledi.
ABD Kıbrıs Büyükelçisi Michael Klosson, KIBRIS'ın sorularını yanıtladı:
Soru:Amerika Birleşik Devletleri'nin KKTC pasaportu ile seyahat edecek Kıbrıslı Türklere 2 yıllık çoklu giriş vizesi verdiği açıklandı. Bu uygulama ne zaman başlayacak?
Cevap: En kısa zamanda yürürlüğe girecek. Vize almak için başvuruda bulunanlar, artık daha uzun bir dönemi kapsayan vize alabilecek. Önceki uygulamada bu süre 6 aydı ve şimdi iki yıla çıkarıldı. Bu süre zarfında birden çok giriş yapılabilecek.
Soru:Bazı kaynaklara göre önceleri KKTC pasaportuna kısa zamanda vize alınırken, sonraları bu süre 5 hatta 10 güne kadar uzadı. Bu olay devam edecek mi?
Cevap:Bir şahsın vize alıp alamayacağı yönündeki kriterlerle ilgili bir değişiklik yok. Vizenin süresi uzatıldı ve çeşit olarak değişti. Bazı kişiler, vize alırken diğerlerine nazaran daha uzun bir süre bekliyor ki bu, tamamen mekanik bir şey. Bunu düzeltmeye çalışacağız. Vize süresinin uzaması değişen politikayla ilgili bir şey değil. Sonuçta, vize için başvuracak olanlar seyahate çıkmadan birkaç hafta önce gelirlerse bize de işlemler için zaman tanımış olurlar. Her altı ay vizesini uzatmak için gelenler de var. Burada yapılabilecek tek şey, vize başvurusunda bulunacakların, erken bir zamanda gelmeleri.
Soru: Vize uygulamasında, sporcular ve işadamları için özel düzenlemeler yapılacak mı?
Cevap: Sanırım şu anda bulunduğumuz nokta, size maksimum süreli vizeyi vermemiz. İşadamları ve sporcular için ayrı vize uygulaması yapmıyoruz.
Soru: Amerikan hükümeti, Kıbrıslı Türklerin üzerinden izolasyonu kaldıracak olan paketi hazırladı mı? Bu pakette ne gibi önlemler yer alıyor?
Cevap: Şu anda Kıbrıs konusunda masaya konan BM planına 'evet' diyen tarafı, ki bu Kıbrıs Türk tarafı oluyor, desteklediğimiz açık. Biz, Kıbrıslı Türkler plana 'evet' dedikleri için soğukta bırakılmalarının adaletsizlik olacağına inanıyoruz. Şu anda, Washington ve AB'deki meslektaşlarımız Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verecek önlemler üzerinde çalışıyor. İleride adada bir çözüme ulaşılacağı görüşü ile hareket edilerek, kuzeyin ekonomisinin yükseltilmesine çalışıyor. Neticede, nerelerde engellerin bulunduğunu ve bunları kaldırmak için nelerin yapılabileceğini inceliyoruz. Kararlar aldığımızda da bunları duyuracağız. Ancak, şu an itibarıyla böyle bir duyurumuz yok.
Soru: Başbakan Mehmet Ali Talat'ı, KKTC Başbakanlığı'nda ziyaret etmiştiniz. Bu ziyaretinizden, Amerikan hükümeti ile Kıbrıslı Türkler arasındaki temasların devam edeceği izlenimini edindik. Hem Kuzey Kıbrıs'taki temaslara hem de vizede başlatılan yeni uygulamaya bakacak olursak, tüm bunların paketin sinyalleri olduğunu söyleyebilir miyiz?
Cevap: Tüm bu adımların, Kıbrıslı Türklerin referandumda 'evet' dedikten sonra atıldığı kesin. Bunlar halihazırda söz konusu kararın değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan yansımalardır.
Soru: Amerikan hükümeti, KKTC'deki ofisini genişletmeyi düşünüyor mu?
Cevap: Diğer tüm ticari işlerde olduğu gibi kuzeydeki ofisi de genişletmek, dünyadaki global duruma bağlı. Bu aşamada, kuzeydeki görevlilerimiz yeterli. Yakın bir zamanda da buraya yeni görevlilerin alınmasını gerektirecek yoğun işlerin ortaya çıkacağını sanmıyorum.


Soru: Az önce Amerikan hükümetinin paketle ilgili incelemelerde bulunduğunu söylemiştiniz... Şu anda Amerikan hükümeti hangi konuları değerlendiriyor?
Cevap: Şu anda açıklanacak bir şey yok. Sınırın öte yanında, yıllarca Kıbrıslı Türkler üzerinde çeşitli alanlarda uygulanan kısıtlamalardan dolayı ortaya çıkan izolasyonun hafifletilmesi için yapılabilecekler üzerinde çalışıyoruz. Tüm bu kısıtlamaların neler olduğunu belirleyerek, bunları kaldırmaya çalışıyoruz. Ekonomik konuyu AB ile birlikte inceliyoruz. Sanırım bu konuda engellemelerin kaldırılıp, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin teknik olarak yapılandırılması için yollar arıyoruz. Neticede, bu aşamada pek çok şey önümüzde duruyor.
Soru: Ekonomi konusunda, ticarette ithalat ve ihracattan da söz ediyoruz...
Cevap : Evet, tüm bunlar inceleniyor.
Soru: Amerika'nın, AB ile birlikte önlemler üzerinde çalıştığını söylemiştiniz. Ancak, Kıbrıslı Türk yetkililerin, Yeşil Hat Tüzüğü'nün Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında işbirliğini teşvik etmediği için söz konusu tüzükten memnun olmadığını biliyoruz. Bu durumda, Amerikan paketi, Yeşil Hat Tüzüğü'ne benzer mi olacak? Yoksa, Amerika ve Kıbrıslı Türkler arasında doğrudan iletişimi kapsayan bir paket niteliği mi taşıyacak?
Cevap: AB ile aynı çizgide çalışıyoruz derken, Yeşil Hat Tüzüğü'nü kastetmedim. AB'nin Kıbrıslı Türklerin daha iyi bir ekonomiye sahip olmak için yaptığı çabaları söylemek istemiştim. AB Komisyonu, Kıbrıs'taki uygulamalarla ilgili olarak, haziran ayında önerilerini içeren bir rapor sunacak.
Biz AB ile aynı yönde ilerliyoruz. Ancak Kıbrıs'ın global pazarda yerine baktığımızda, sizin ulusal pazarınız sıfır. Tahmin edebiliyorum ki Avrupa'ya pek çok ihracatınız yasaklı. Bu durumda esas yarar, AB'nin atacağı adımlardan alınacak. Fakat biz de onların politikasını genişletmek için neler yapılabilir ona bakacağız. Buna rağmen, kısa zamanda ABD, Kıbrıslı Türk işadamları için ihracatta büyük bir pazar haline gelecek. Kıbrıslı Türk ve Amerikan işadamlarının ticaret yapabilmesi için bu yoldaki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Ancak engellemeyi kaldırmak tek bir şeydir. Diğer şey de iki işadamının ticaret yapabilmesi için ticaret imkanının bulunmasıdır. Sanıyorum ki engellemelerin kaldırılmasıyla AB'den daha erken zamanda ekonomik yarar gelecektir; çünkü Amerika çok uzakta. Örneğin bugün Larnaka'ya Amerika'dan direkt uçuş yok.
Soru: ABD yetkilileri, KKTC'ye direkt uçuş başlatmak istediklerini beyan etmişlerdi. Ancak, bunun yasal yolunu arıyorlardı...
Cevap: Ben de şu anda ortadaki engelleri incelediklerini söylüyorum. Ticari anlamda uçuşlar nasıl olacak, nasıl cesaretlendirilecek bunu ele almak lazım. Bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yine de en yakın pazarın Avrupa olduğunu hatırlatmalıyım.
Soru: Bu önlemler paketi BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Güvenlik Konseyi'ne sunacağı raporda yer alacak mı?
Cevap:Bunlar, Amerikan hükümetinin incelemesi altında olan tek yanlı Amerikan adımları. Bunların üzerinde pek çok çalışma yapılıyor ve genel sekreterin raporunda yer alacaklarını sanmıyorum.
Soru: Peki, Kıbrıs raporunun ardından mı Amerikan önerileri gündeme gelecek?
Cevap: Şunu söylemek istiyorum bu paket, falan gün ortaya çıkacak olan bir paket değil. Sanıyorum, tüm engelleri belirleyip bunları ortadan kaldırdıktan sonra, oturup beklemek istemiyoruz. Herhangi bir zamanda açıklanacak büyük bir paket olmayacak. Biz engelleri kaldıracak yolu bulduğumuzda, bunu yapacağız. Yani adım adım bir süreç olacak.
Soru: Başbakanlık'a yaptığınız ziyareti veya vize uygulamasındaki değişikliği, bu paketin bir parçası olarak görebilir miyiz?
Cevap: Evet. Tüm bu yeni gelişmeler, 24 Nisan'dan sonra oluştu. Bunun çatısını da Kıbrıslı Türklerin çözüme, uzlaşmaya ve birleşmeye 'evet' demeleri teşkil etti. Bu 'evet'i biz de destekliyoruz ve Kıbrıslı Türkleri 'evet' demeleri için cesaretlendiriyoruz. Sanıyorum, şu ana kadar atılan adımlar hep bu yönde oldu.
Soru: Peki bir sonraki adım ne?
Cevap: Bana bu konuda kararı henüz açıklanmamış bir soru soruyorsunuz.
Soru: Kıbrıs Rum lideri Tasos Papadopulos, 3 Haziran'da Amerika'ya uçuyor. Sayın Papadopulos'la Amerikan yetkilileri arasında bir görüşme olacak mı? Amerika'da kimsenin Papadopulos'la görüşme yapmak istemediği söyleniyor. Gerçekten durum bu mu?
Cevap: Benim anladığım Kıbrıslı Rum lider Amerika'da görüşme yapmak için randevu istemedi ve biz de bunu teklif etmiyoruz. Eğer istenirse bunu değerlendiririz. Ancak şu anda böyle bir şey gerçekleşmedi.
Soru : Amerikan hükümeti, BM genel sekreterinin Kıbrıs raporundan ne gibi bir sonuç bekliyor?
Cevap: BM genel sekreterinin genel analiz yapacağı Kıbrıs raporunu dört gözle bekliyoruz.
Geçen defa, Nisan 2003'te Güvenlik Konseyi'ne sunulan geniş raporda Annan, gelinen en son noktaya kadar değerlendirme yapmıştı. Rapor, ortaya konan paket hakkında oldukça kapsamlı ve açıktı. Bu kez de aynı yaklaşımı sergilemesini, etkin ve objektif bir sunuş yapmasını bekliyoruz. Onun yeni adımlarını da memnuniyetle karşılıyoruz. Büyük bir hayal kırıklığının yaşandığı durum vardı. Şimdi yeniden nasıl Annan Planı'na dönülecek o önemli. Dışişleri Bakanı Colin Powell bu hafta başında, Kıbrıslı Türkler için adımlar atılacağını, ancak Annan Planı üzerinde de belirgin hareketin olmasının istendiğini açıkça beyan etti. Şunu bekliyor ve umuyoruz ki genel sekreter raporunda, Annan Planı'nın ilerlemesi için bu düşünceleri ortaya koyacak.
Soru: BM Genel Sekreteri Kofi Annan, önceleri planın öldüğünü söylemişti. Şimdiyse söylem değiştirdi...
Cevap: Genel sekreterin, Annan Planı'nın öldüğünü söylediğini sanmıyorum. Plana baktığınızda iki evet'e ihtiyaç duyulduğu görülüyor ve halen ortada. Kıbrıslı Türk ve Rumlar çözüm istiyoruz derlerse plan halen ordadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder